Keutamaan Puasa di 10 Muharam


Aslkm, apa kabar saudaraku semuanya dimana saja berada. Semoga kita selalu diberikan rahmat dan perlindungan oleh Allah SWT.

Sobat sekalian, pernahkah terpikir dibenak kita untuk puasa pada 10 Muharam??? jika iya allhamdulillah mari kita laksanakan. hmm..namun bagaimana jika ada yang tidak tahu dengan puasa 10 muharam ini, apa keutamaannya?? apa kelebihannya??

Sobat semua, dari website http://malnumenes.tripod.com/kshfadilahmhrm.htm saya temukan sumber berita tentang kebaikan dalam berpuasa pada 10 muharam..adapun yang dibahas tentang puasa 10 muharam ini adalah:

KELEBIHAN BERPUASA 10 MUHARRAM DAN PERISTIWA-PERISTIWA YANG TERJADI PADA HARI TERSEBUT
 

Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda: "Barangsiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka".

Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W: "Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W: "Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura!"


begitu lah saudaraku keutamaan tentang puasa 10 Muharam ini, Mari lah kita berbondong bondong untuk melaksanakannya!!!

LIAT juga Postingan Terkait Lainnya


0 komentar: